marți, 11 martie 2014

Se poarta cravata rosie

(Scriu articolul asta inainte sa apuc citesc reactiile de dupa numirea lui Calin in functia de presedinte al senatului)
Calin a inceput sa poarte cravata rosie. Pana acum asorta nuante de gri, bleumarin, negre cateodata, dungi sobre, rar galben, dar niciodata rosu. Nu, nu s-au intors vremurile pionerilor si soimilor patriei. Doar ca am regasit obiceiuri vechi acolo unde, sincer, nu credeam sa vad.
Nu mi-a placut niciodata Crin. Cand a devenit presedinte la PNL, mi-a parut rau si pentru Calin, nu numai pentru partid. Nu mi-a placut nici coalitia cu PSD-ul si am mai scris asta in 2012. Inteleg ca politica este arta compromisului, dar chiar asa? Nu mai erau partide ca sa se asocieze? Faptul ca PSD bate la fiecare alegeri spre 35% e si datorita lor. E singurul partid de stanga. A inghitit tot. UNPR o sa intre iar in marsupiu, ca a mai fost acolo. iar PP-DD nu se pune. E mort si ingropat. Iar dreapta are 2 partide care se impung si alte 2 de buzunar, dar cu veleitati (unul din ele cu probabiltati mari sa creasca cand o sa treca Traian de la carma pachebotului in vaporasul asta inca in docuri). Deci 4 in total, ca sa nu zic 5, cu ala in care Calin centreaza si tot el da cu capul (adica e singurul membru in partidul de zicea ca-l infiinteaza, ca se pricepe la asta!). Daca insa se inscrie in PSD, ma face sa ma gandesc ca omul asta chiar a fost un cameleon perfect adaptat si nu l-a descoperit nimeni pana acum. Cand Basescu zicea mascari despre el, i-am apreciat stilul elegant de raspuns. Se vede treaba insa ca a vorbi elevat si cultivat nu inseamna a avea si caracter.
Inteleg sa nu-ti convina iesirea PNL de la guvernare. Cui convine sa se scoale flamand de la masa? Mai ales cand nu esti gonit, ci doar ti se sugereaza asta. E totusi mai decent sa pleci singur din cantina decat sa te trezesti intr-o dimneata, cand vii la micul dejun, ca ti s-a schimbat butucul de la usa. Dar, daca esti intradevar cu sufletul in partid, ramai si lupti. Si cand pierzi, iti lingi ranile si te pregatesti de lupta urmatoare. Asta asteptam de la el. Sa caute o alta ocazie favorabila. Poate chiar dupa europarlamentare sau cel tarziu dupa prezidentiale, daca PNL va suferi infrangeri drastice (previzibile de altfel). Si atunci cine va fi iar sef peste liberali? Chitoiu? Busoi? Sa fim seriosi. Cea mai la indemana varianta era intoarcerea lui Calin. Dar omul n-a avut rabdare sau mai ales incredere. Sau poate ca stia el ce stia.
Dar poate ar vrea sa revina, daca o sa cada Crin. Insa, eu unul, desi nu sunt membru PNL, nu l-as mai primi inapoi. A fost un idol si a cazut de pe soclu. S-a spart. I-as spune-o in fata: "te rugam, nu ne mai cauta, te gasim noi cand o sa avem nevoie de tine".