marți, 13 august 2013

Mai avem nevoie de ceva ce nu produce cash?

Nu sunt un fan al artelor. Ma duc destul de rar la un concert sau la teatru, din cand in cand la o expozitie, ocazional la targuri de carte si ceva mai des la un film (pe care altii il considera) bun. Dar imi place frumosul. In orice stare. Fie ca este o floare sau un peisaj feeric, o femeie sau un meci al Barcelonei. Cati dintre noi nu au cazut in extaz sau intr-o blegoasa reverie cand vedem cate o fotografie pusa de vreun prieten pe facebook cu un zambet de copil, un pui de animal care face o nazbatie, o floare cu stropi de roua sau un rasarit de soare la mare?

Inteleg o data in plus importanta unei personalitati care sustine arta sau frumosul in general. Pentru ca fara aceste picaturi de ethos mai mult ca sigur ca am deveni niste brute. Iar viitorul unei natii, cu atat mai mult a noastra care imbatraneste pe zi ce trece (apropos, stiati ca in Romania in iunie s-au nascut cu 25% mai putini copii ca in aceeasi luna a anului trecut?), are nevoie de oameni care se gandesc nu numai la burta lor, ci si la mintea lor. Dar astfel de preocupari nu prea au succes. De aceea nimeni nu promite in campania electorala ca o sa organizieze expozitii de pictura sau concerte.
Si totusi unii o fac. Sambata trecuta am fost martor din intamplare la un concert de muzica clasica organizat de primaria sectorului 3 in miniparculetul de la Universitate din fata spitalului Coltea. Concert care face parte din programul "Visul unei simfonii de vara" ce isi propune culturalizarea "fortata" a maselor,  in aer liber, in locatia mentionata, in fiecare weekend, pana la sfarsit de septembrie. Spun "fortata" nu pentru ca publicul spectator ar fi adus impins de la spate. Dimpotriva. Am folosit acest epitet ca sa remarc faptul ca, desi nimeni (sau cel putin nu intr-un numar semnificativ) nu a cerut arta, cineva s-a gandit ca avem totusi nevoie. Cu atat mai mult cu cat nu aveam o parere foarte buna despre acest "celalalt Negoita" de la 3. Motiv pentru care ii cer scuze si ii multumesc. Pentru ca are personal asemenea idei sau, daca nu e ideea lui, pentru ca are consilieri buni carora le asculta sfaturile. Desi sunt convins ca unii vor spune ca mai bine, cu banii cheltuiti aici, astfaltau nu stiu ce ulita uitata la margine de Bucuresti sau mai reduceau cu 1% pretul la gigacalorie.

PS Poate un pic fortata legatura cu subiectul, de curand, m-am lovit si eu de asemenea mentalitati. Am mai spus ca mie imi plac florile. Si ca ma ocup (singur) de mini-gradina in fata blocului in care locuiesc. Gradina pe care o ud, poate nu chiar asa de des cum ar trebui, din instalatia de apa comuna. Acum cateva zile, presedinta asociatiei de proprietari mi-a adus la cunostinta ca in bloc s-a creat un front comun format din cativa vecini vocali care doresc sistarea acestei actiuni pe motiv ca se consuma apa scumpa (sic!) pe care o platesc si ei (intra in consumul comun care se imparte la sfarsitul lunii intre membrii asociatiei). Ce puteam sa fac? Sa ma opresc? Nu. O sa instalez un contor si voi plati singur (sau impreuna cu vreo doi alti vecini care vor vrea sa mi se alature) apa consumata in acest scop. O sa le scada cota cu 5 lei pe luna (de vara). Ma ingrozesc ca asemenea oameni pot ajunge in functii sau cu puteri care sa determine primaria sa sisteze actiunile de ingrijire a parcurilor sau organizarea concertelor pe motiv ca le "lezeaza" buzunarul. Probabil ca cei 5 lei economisiti astfel ii vor folosi sa se duca sa-si mai ia o bere de la non-stop-ul din colt si apoi sa se laude ce tari sunt ei si cum au pus cu botul pe labe inca un fraier...

Un comentariu:

  1. Mircea, desi nu ma numar printre cei care au cerut asta cred ca demersul normal al asociatiei noastre impreuna cu asociatiile blocurilor vecine, ar fi fost sa faca presiuni la ADP Sector 2, ca sa ne amenajeze si intretina spatiile din jurul blocurilor si sa nu mai cheltuie banii pe "taiat frunza la caini". Asta ar trebui sa le sugerezi si nu sa te opreasca pe tine sa intretii un spatiu verede din fata blocului care oricum le bucura si lor ochiul.

    RăspundețiȘtergere