vineri, 10 februarie 2012

Numai boul e consecvent?

Ma chinui sa gasesc ceva in opozitie care sa nu ma determine sa dau doar un vot negativ la adresa puterii trecute si actuale. Vreau sa votez din convingere, nu numai ca sa aleg raul cel mai mic. Asa cum au facut in 2000, cand opozantii lui Iliescu credeau ca li se usuca mana cand l-au votat pe acesta in cursa electorala cu Vadim. Sau peste 4 ani, cand l-au votat de Basescu in locul lui Nastase. Nu mai vreau asta. Asteptam de la Ponta si Antonescu, deocamdata singuele oferte viabile de pe piata, sa faca ceva in acest sens.

Dar vad ca opozitia nu e inca in stare sa scoata oameni verticali. M-a convins retorica lui Ponta la investitura noului cabinet. Desi discursul in sine a fost de calitate (miram-as sa-l fi scris el!), nu-si avea locul in acel context, mai ales cand pana atunci se aruncase la jugularele lui Basescu si Boc mai ceva ca un doberman. E drept ca politica e curva, dar nici sa pupi unde ai scuipat fara macar sa lasi putin timp sa se usuce flegma. Multa lume spune ca trebuie sa fie mai mult respect si mai putina mahala in mesajele politicienilor nostri. Sunt de acord, dar prea mult respect strica. Deja e perceput ca un pas inapoi. Sau poate unul inainte, daca scopul lui a fost sa strice troica opozitiei. Degeaba incearca acum sa dreaga busuiocul. Raul a fost facut. Omul simplu nu mai intelege nimic. Odata in plus, dupa vizita lui Geoana la Vantu in preziua intalnirii decisive cu Basescu din campania trecuta pentru prezidentiale, mi-am dat seama ca in PSD exista vocatia tradarii. Sau, mai rau, a infantilitatii politice. Am ajuns (ptiu drace!) sa spun ca il preferam pe Iliescu lui Ponta. Cu toata gandirea lui bolsevica, macar omul avea un crez si nu se indoia dupa cum batea vantul (nu Vantu!).

Nu vad inca o solutie, asteptam sa iasa ceva din societatea civila. Putine sanse. Trebuie sa ne multumim cu ce avem acum si cu clasa politica care se formeaza. Sper insa ca printre virtutile viitorilor politicieni sa se regaseasca consecventa si verticalitatea. Altfel va fi doar o lupta perpetua pentru ciolan intre niste nevertebrate.

vineri, 3 februarie 2012

S-a dus vremea pomenilor. E timpul sa faceti ceva!

S-a dus vremea cand pacaleai multimea cu un os aruncat. Probabil ca de-aia au si retras promisiunea cu cresterea salariilor cu 5%. Nimeni n-a prea mai fost ales dupa ce dat pomana. Toti cei de la putere au dat cate ceva in anul pre-electoral si nimeni n-a mai fost reales. Deh, ca nu dadeau de la ei. Incepand cu taranistii in 2000, care nici macar n-au mai trecut pragul electoral de intrare in parlament, trecand pe la Nastase si PSD in 2004 care au inventat pomenile electorale cu pachete, mici, bere si lautari si care iarasi s-au dus la fund (sic?). Nici macar Tariceanu si PNL, care au girat cea mai mare crestere de pensii si salarii in epoca post decembrista, n-au mai ramas la ciolan.
Acum lumea vrea sa vada, vrea sa simta ceva. In buzunarul lui, in cartierul lui, in tara lui. Sunt doua variante in care poti fi reales si niciuna nu e bazata pe pomeni in pre-electorale. Una e sa faci ceva vizibil, asa cum a facut spre exemplu primarul sectorului 3 din Bucuresti, Liviu Negoita. Nu conteaza daca a mai "ciupit" si el ceva (umbla zvonul ca a dat lucrari mari cu lictiatii dirijate), dar omul chiar a facut treaba in sectorul asta. D-aia a si fost ales cu 75% din primul tur acu 4 ani. Lui, faptul ca e inca in PDL, ii creaza un dezavantaj. Dar cred ca o sa le castige lejer si acum. Cumva similar e Mazare la Constanta.
A doua varianta este pastrarea legaturii cu masele. Ca exemplu va dau doi castigatori atipici ai alegerilor locale. Unul e Vanghelie la sectorul 5 al Bucurestiului. Mare lucru n-a facut acolo, dar el vine dintre ei si lumea (inca) il percepe ca fiind de-al lor. D-aia a si castigat ultimele alegeri, chiar si fara sprijinul PSD-ului. Un caz asemanator este primarul municipiului Calarasi, Nicolae Dragu. Un traseist politic, dar reales la fiecare mandat. Daca a fost el in stare sa castige in 2000 alegerile in Calarasi din partea PUNR - Vatra Romaneasca (partid care a castigat numai in zonele cu populatie semnificativa de origine maghiara), inseamna ca omul se bazaeza pe ceva. Pai cu ce unguri sa te certi in Calarasi? Si tot a castigat. Dupa asta a trecut pe la Romania Mare, apoi pe la partidul (care?) lui Constantinescu, iar ultimele alegeri din 2008 le-a castigat ca mebru al PNL. Iar de vreun an a trecut, normal (!), la PDL. Si mare lucru n-a facut in orasul de la Dunare. A umplut parcurile cu statui si cam atat. Strazile sunt tot desfundate, apa curenta nu e toate cartierele, luminatul public - mai cu economie, iar la lucrarile de pavaj din centrul orasului parca au muncit numai femei gravide si lauze, si alea chioare, asa de valurit este pavajul. Dar e fiu al urbei, a fost muncitor, maistru si mai apoi lider sindical. Studiile superioare le-a facut, ca si Vanghelie, fiind in functie. Ce om cu capul pe umeri i-ar (re)alege pe Vanghelie sau Dragu? Si totusi fiecare are 3 mandate, alesi fiind din primul tur. Sunt curios daca Vanghelie, dupa cuplajul cu urmasa lui Mizil si voiajuri pe Coasta de Azur, va mai fi preceput ca om din popor si va mai castiga iarasi in iunie.
Asa ca Basescu si PDL (caci am auzit un zvon ca dupa prezidentiale o sa revina in fruntea partidului creat de el) nu prea mai au nici o sansa. Pot sa dea nu 5, ci 25% cresteri. Nu-i mai alege nimeni. Pe langa faptul ca nu au construit mai nimic, au pierdut si legatura cu multimea. Parca acest popor nu mai e a lor. Udrea ii trimite la munca (unde? in strainatate probabil), altul ii face viermi, Baconschi nu-sh ce le mai spune. Zici ca au intrat in anul mortii. Mai stii? Poate cheama iarasi Iliescu minerii, sa-l dea jos pe Boc. Pai nu asa l-a schimbat pe Roman in 1991?

PS1 Pare ca aceasta forma de protest in strada s-a mai "aplatizat" odata cu gerul si vremea potrivnica. Daca pana acum, de fiecare data cand ningea mai serios, guvernantii si edilii oraselor blestemau vremea care nu tine cu cetatenii, acum cred ca s-au rugat sa vina geruri cat mai mari si zapada cat mai multa. Doar-doar o sa scape de manifestatii. In mare parte le-a iesit. Desi intuiesc o lehamite a protestatarilor, (datorita lipsei de rezultate, cauzate in parte si de impotenta opozitiei), nu cred ca o sa renunte. Cat de curand se va intampla ceva. Nu o greva parlamentara, care pare o frectie la un picior de lemn. Ba mai mult, o sa-i intarate pe cei din strada si impotriva senatorilor si deputatilor. Pentru ca o sa fie platiti, o sa primeasca diurne si compensatii pentru cazare si in perioada cand n-o sa faca nimic. Iar ast nu-i dau decat apa la moara presedintelui. Care n-a uitat razboiul castigat cu parlamentul acum cativa ani si care a readus iar in discutie reducerea numarului acestora si trecerea la o un parlament unicameral.
PS2 L-am vazut deunazi pe Boc nebarbierit. Initial am crezut ca e din cauza doliului dupa decesul tatalui. Dar cand il vedeam a doua zi ras si frezat si apoi, dupa inca o zi, daca era chemat la o intalnire televizata venea iarasi cu barba de 2 zile, mi-am dat seama ca e o regie. Ieftina, dupa parerea mea. Sa para ca omul munceste pe branci si n-are timp nici 5 minute sa intre in baie.