joi, 24 noiembrie 2011

Romanii sunt buni. La ce?

Unul din cei mai activi romani pe "planeta" blogg-ingului este Manafu. Nu-l cunosc personal, n-am avut contacte nici macar accidentale (doamne fereste!). Am aflat de el de cand ma "invart" in acest domeniu. De curand Manafu a lansat pe blogul propriu o initiativa. Ca urmare a stirii conform careia, la cautarile pe google dupa sintagma "romanii sunt...", in primele locuri in lista de rezultate ies numai expresii jignitoare ("prosti" sau "paduchiosi"), el a lansat propunerea ca putem schimba aceasta perceptie daca fiecare din noi va contribui scriind un articol pe internet care are ca titlu si subiect ideea ca "romanii sunt buni". Si punea la bataie cate 10 Eur pentru primele 25 de articole pe tema asta, adica in total 250 Eur, bani pe care Manafu se obliga sa-i doneze unei familii nevoiase din Timisoara.
Toate bune (oare?), unii (cei buni, probabil) au postat articole pe blogurile proprii, altii (nu stiu cum sa le zic) au scris comentarii. Incepand cu "campania e perversa", trecand prin "schimbarea imaginii e o prostie" si ajungand pana la "nesimtire", au trecut prin toate stadiile negativiste. Dar cel mai mult m-a indurerat un megacomenariu al unei fete care, intr-un limbaj decent si elevat, blameaza initiativa lui Manafu pe principiul ca, lansand o idee cu priza la mase, asta o sa-i aduca multi vizitatori pe blog, care inseamna bani din trafic/publicitate, din care doar o parte o sa-i doneze, si deci este de fapt o acoperire pentru un interes mercantil. Ceva care speculeaza sentimentele de mila ale asistentei (cum facea "Surprize, surprize" sau, acum, "Dansez pentru tine").
Desi are pe undeva dreptate, in sensul ca, de regula, actele de caritate nu se fac in media, domnisoara in cauza, ca de altfel si multi altii ca ea care scriu comentarii negative la adresa tarii sau compatriotilor lor pe forumuri, bloguri sau site-urile de stiri, ignora cel mai important lucru pe care-l face Manafu. Si anume ca face o fapta buna. Sau mai bine zis doua, gesturi din ce in ce mai rare, din pacate, in zilele de azi. Prima fapta buna e aceea ca impulsioneaza lumea blogg-erilor sa se implice in activitati de schimbare a preceptiei despre Romania si romani, imagine deterioriata in mass-media europeana in ultima vreme. Iar a doua e aceea ca face un act generos, prin care ajuta o persoana aflata la necaz.
Acestor actiuni le doresc cat mai multa pulicitate, in ideea ca poate "boala asta se ia". As vrea sa vad cat mai multe astfel de gesturi, indiferent daca cei care le initiaza castiga si ei ceva din asta. Nu vad nimic imoral intr-o astfel de initiativa. Pentru ca, in extenso, asa putem blama si casele de batrani sau spitalele private. Ce, ei nu castiga bani din activitati care au la baza suferinta umana? Asta inseamna ca trebuie sa le inchidem?
Vreau ca cei care nu pot (sau nu vor) sa construiasca sa nu demoleze ce au facut altii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu